About Us

Notice

Mater's New Emergency Department is Open to the Public

On Sunday 17th February at 10pm the Mater’s new Emergency Department in the Whitty Building (Level 0) opened.

Access and egress for members of the public and ambulances to the new Emergency Department in the new Whitty Building is via pedestrian and road access on Eccles Street.

The new access is well signposted and situated approximately 100 metres from the Dorset Street end of Eccles Street.

Pedestrian access is adjacent to the new car park ramp.  

The Emergency Department provides a 24-hour emergency service, 365 days a year, and sees in the region of 50,000 patients annually. Approximately 21% of patients attending are maintained in hospital for in-patient treatment. The core function of the department is to provide resuscitation for critically ill and injured patients. In addition expert service is delivered to patients with lower acuity presentations including medical, surgical and traumatic cases. Patients presenting to the department undergo an initial assessment (triage) soon after arrival to determine the nature and severity of their problem. Thereafter they are treated according to clinical need as soon as possible.

Accommodation in the new Emergency Department includes:

  • A resuscitation room; the resuscitation capacity of the new department provides an increase in excess of 60% capacity compared to present capability, reflecting the increase in the number of patients attending with critical illness and injury
  • 15 new single patient examination and treatment cubicles for patients with complex and urgent medical complaints
  • A dedicated CT / X-ray suite
  • An ambulatory care area for management of low impact trauma cases and ambulant patients suffering from less serious medical conditions
  • Space for liaison personnel (e.g. psychiatric liaison nurse, GP liaison nurse and a social worker)

A 12 bay acute medical assessment unit is accommodated in the acute floor in line with Clinical Care Programmes.

Special attention has been paid to the quality of the physical environment for patients, staff and visitors, reflecting contemporary architecture and design. Importance has been placed on the maximisation of natural light into the facility.

The design team has adopted an integrated design approach to support a low energy and sustainable design solution. 

Specific concepts were adopted at the outset of the design process. The work on these concepts within this project is of considerable significance because of the scale of savings in the energy consumption and associated reductions in CO2 emissions and its potential replication in Ireland and elsewhere.

Share |
Donate Now